taekwondo

Taekwondo is een Koreaanse vecht-/verdedigingssport
Taekwondo is een veelzijdige sport. Taekwondo is een Olympische sport. Taekwondo bestaat uit veel verschillende onderdelen. Op deze pagina's vind je een beschrijving van die verschillende onderdelen. 

Taekwondo is een Koreaanse verdedigingssport en betekent letterlijk "voet-vuist-technieken", of, iets anders vertaald, "de weg van de voet en de vuist". 

Taekwondo is echter meer dan alleen een verdedigingssport. Je bouwt een sterk lichaam en een goede fysieke conditie op. Je zal zelfbeheersing en meer zelfvertrouwen krijgen. Ook (zelf-)discipline is een heel belangrijk onderdeel. Door vele trainingen komen je geest en lichaam meer in evenwicht. 

Door het vele gebruik van je benen, zowel als je armen, krijg je een goede lichamelijke coördinatie. Door middel van een goede warming-up en stretching verklein je de kans op blessures tot een minimum. 

sparring

Taekwondo sparring is een Olympische sport, het is snel, fel, en strategisch.

Hier gaat het om twee tegenstanders die tegenover elkaar staan en zoveel mogelijk punten proberen te scoren met voet- en vuisttechnieken boven de band. Het is een hele snelle sport, waarbij tegenwoordig electronische pantsers aan te pas komen voor de puntentelling. 

Het sparren gebeurt in rondes van anderhalf, 2 of 3 minuten. Het aantal rondes verschilt per toernooi en het ligt er ook aan of je in de voorrondes spart of in de finale. De Olympische wedstrijden duren 3 x 3 minuten. 

Het Taekwondo sparren is een internationaal erkende en wereldwijd zeer populaire sport met veel internationale toernooien. Bijna ieder weekend is er wel ergens een toernooi in binnen- of buitenland. Het sparringsteam van Taekwondo Eindhoven reist dan ook heel wat af om prijzen te scoren op allerlei toernooien. 
 

stijl


Stijlfiguren / Poomsaes zijn vaste oefeningen die je loopt. Je vecht tegen denkbeeldige tegenstanders. Het gaat hier om de uitvoering, balans en de kracht. De technieken moeten strak uitgevoerd worden, met de juiste kracht, ademhaling en richting. Dit onderdeel is heel belangrijk voor het examen.

Daarnaast worden er tevens wedstrijden georganiseerd in dit onderdeel. Het stijlteam van Taekwondo Eindhoven reist net als het sparringsteam binnen- en buitenland af om prijzen te scoren.

zelfverdediging


Zelfverdediging, op z'n Koreaans Hosinsul geheten, leert je verdedigen tegen één of meer tegenstanders, met of zonder wapens.

Balans, snelheid en vooral kundigheid zijn hier van belang. Het is een van de moeilijkste onderdelen van het Taekwondo om perfect te beheersen. Voor de examens is dit tevens een belangrijk onderdeel.

stootkussentraining

Stootkussentraining is een heel goed middel om je kracht, snelheid en technieken te verbeteren.

Trappen en stoten, zowel lage als hoge technieken uitvoeren op de stootkussens die je partner vasthoudt, met verschillende variaties, geeft je de mogelijkheid rustig te oefenen voordat je de technieken gaat toepassen tijdens het sparren.

stapsparring

De tegenstander valt aan met een voet- of vuisttechniek, waarna je die blokkeert en een tegenaanval uitvoert.

Het gaat hier om coördinatie en controle over de verschillende technieken. Het is een belangrijk examenonderdeel. 

breektest

Bij de breektest, op z'n Koreaans Gye pa geheten, gebruik je zowel hand- als voettechnieken om planken of stenen te breken.

Hierbij gaat het erom of je bepaalde technieken goed beheerst, met de juiste kracht en niet te vergeten de juiste concentratie. Ook dit is een belangrijk onderdeel van ieder examen.

examenstof

exameneisen


Overzicht exameneisen

stapsparring


Ilbo Taeryon (éénstapssparring)

Download hier de Eenstapssparring als pdf...

Zie de filmpjes hier beneden op de pagina

LET OP! De exameneisen zijn: 2 stuks per band erbij leren!
(2 voor gele slip examen, 4 voor gele band, 6 voor groene slip, etc.)

hosinsul

Voor het erkende 1e Dan-examen bij Taekwondo Bond Nederland zijn per 16 juni 2013 een serie van 12 technieken verplicht, waarvan er 8 volgens een vaste volgorde dienen te worden uitgevoerd qua aanval. Bij Taekwondo Eindhoven gebruiken we die 8 vaste technieken al vanaf de witte band.

1. Pols vastpakken - met 1 of 2 handen.
2. V-hals dobok vastpakken - met 1 of 2 handen.
3. Keel van voren vastpakken - met 2 handen.
4. Haren/om de nek vastpakken, van voren - met 1 hand.
5. Twee polsen van achter vastpakken en armen omhoog drukken - met 2 handen.
6. Nek van achter vastpakken - met 2 handen.
7. Bear hug - om het middel vastpakken - met 2 armen.
8. Om de nek vastpakken - met 1 arm.

Zie de filmpjes hieronder

LET OP! De exameneisen zijn: 2 stuks per band erbij leren!
(2 voor gele slip examen, 4 voor gele band, 6 voor groene slip, etc.)

vierhoeksvormen

Voor de beginners hebben we twee vierhoeksvormen die bestaan uit basisbewegingen:

Vierhoeksvormen als pdf...

Filmpjes van de vierhoeksvormen...

poomsaes

Binnen het Taekwondo bestaan vele soorten stijlfiguren, zoals Hyongs, Tuls en Poomsaes. Van Poomsaes zijn er twee soorten, de Poomsae Palgue en de Poomsae Taegeuk. Bij Taekwondo Eindhoven beoefenen wij de Poomsae Taegeuk, net als de rest van de Taekwondobond Nederland.

Hieronder zie je links naar plaatjes van Poomsae Taegeuk 1 t/m 8
Plaatje taegeuk 1
Plaatje taegeuk 2
Plaatje taegeuk 3
Plaatje taegeuk 4
Plaatje taegeuk 5
Plaatje taegeuk 6
Plaatje taegeuk 7
Plaatje taegeuk 8

Hieronder de links naar de filmpjes van Taegeuk 1 t/m 8
Filmpjes van Taegeuk 1 t/m 8...

Hieronder Poomsae 9 t/m 17
Filmpje Koryo
Filmpje Keumgang
Filmpje Taebaek
Filmpje Pyongwon
Filmpje Sipjin
Filmpje Jitae
Filmpje Chonkwon
Filmpje Hansu
Filmpje Ilyeo

theorie

Voor de examens voor de rode band en voor de zwarte slip dienen de kandidaten enige theoretische kennis te laten zien door een tiental multiple choice vragen te beantwoorden.

Theorie door Taekwondo Eindhoven samengesteld
Theorie door de Taekwondobond Nederland samengesteld
Theorie Proefexamen Set van 12 vragen

vierhoeksvormen


 

 

taegeuks
  

ilbo taeryon
 

 

hosinsul